Kinderbijslag (domicilie Brussel)

Ben je gedomicilieerd in Brussel, en werk je als werknemer, dan heeft het bedrag dat je verdient en het soort contract waarmee je werkt, geen invloed op je kinderbijslag. Enkel het aantal gewerkte uren en de periode waarin je werkt speelt een rol.

  • buiten de zomervakantie mag je niet meer dan 240 uren per kwartaal werken. Er zijn 4 kwartalen per jaar: januari tot maart, april tot juni, juli tot september en oktober tot december. Enkel de effectief gepresteerde uren tellen en bv. niet de betaalde feestdagen. Werk je meer dan 240 uren in een kwartaal, dan verlies je de kinderbijslag voor de 3 maanden van dat kwartaal. Werk je in het volgende kwartaal minder dan 240 uren en voldoe je nog aan de algemene voorwaarden dan zal je opnieuw kinderbijslag ontvangen;
  • tijdens de zomervakantie (juli tot september) is er geen beperking op het aantal uren dat je mag werken, met uitzondering van de laatste zomervakantie (afstudeerjaar), dan geldt de 240 uren-regel.

De 240-urengrens die geldt bij werknemers is ook van toepassing voor studenten die werken als zelfstandige. Bij een zelfstandige is het aantal gewerkte uren soms moeilijk te bepalen, daarom gelden volgende regels:

  • betaal je als student geen sociale bijdragen, dan wordt vermoed dat je de 240 uren per kwartaal niet hebt overschreden;
  • betaal je wel sociale bijdragen, dan neemt het kinderbijslagfonds aan dat je meer dan 240 uren presteert per kwartaal, tenzij je het tegendeel kan aantonen.