Werken als werknemer

Is je hoofdactiviteit studeren en is je job daaraan ondergeschikt, dan moet de werkgever je, in principe, verplicht in dienst nemen met een overeenkomst voor tewerkstelling van studenten (studentencontract).
Een studentencontract is een gewone arbeidsovereenkomst als arbeider of bediende, met een aantal bijzondere bepalingen die als doel hebben de student, die weinig ervaring heeft op de arbeidsmarkt, beter te beschermen zoals bv. een soepelere en kortere opzegtermijn.
Bovendien hebben je ouders minder kans om hun belastingvermindering voor jou als ‘kind ten laste’ te verliezen.

Het is niet altijd zo makkelijk om uit te maken of je hoofdactiviteit studeren is. Twijfel je over jouw situatie? Neem dan contact op met de regionale directies Toezicht op de Sociale Wetten van de FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg via info.tsw@werk.belgie.be

Het studentencontract is altijd tijdelijk en bedraagt maximum 12 maanden. Werk je langer dan 12 maanden ononderbroken bij dezelfde werkgever, dan kan je niet meer tewerkgesteld worden met een studentencontract bij die werkgever. Blijf je werken dan betalen jij en je werkgever de gewone sociale zekerheidsbijdragen. Je mag wel nog als student werken bij  een andere werkgever.

Wat staat er op je loonbrief?

 BRUTOLOON (staat vermeld in je contract)
– sociale zekerheidsbijdragen (13,07%) of solidariteitsbijdrage (2,71%)
 = (BRUTO)BELASTBAAR
– bedrijfsvoorheffing (voorschot op de personenbelasting)
 = NETTOLOON (wat je effectief ontvangt)